Att sälja med Notar

Att sälja bostad är ett stort steg. Notar gör det enkelt med vår femstegsmodell som guidar dig genom hela försäljningsprocessen.

Steg 1/5

Steg 1 Kostnadsfri värdering

Det första du bör göra är att värdera din bostad för att ta reda på vad du kan förvänta dig av din bostadsaffär. En värdering är helt kostnadsfri och du förbinder dig inte att använda Notar som mäklare även om det är vi som utför värderingen. Tjuvkika gärna på vad din bostad kan vara värd med hjälp av vår prisstatistik.

Du kan kontakta närmaste kontor för en kostnadsfri värdering, men det allra enklaste är förstås att fylla i en önskan om en värdering här på vår hemsida så kontaktar vi dig. En värdering går ut på att en av Notars mäklare, som är specialiserad på just ditt område, kommer hem till dig för en rådgivning och värdebedömning.

Ni går tillsammans igenom läge, skick och utvecklingspotential - allt för att hitta de bästa förutsättningarna för just dig. Vi ser också över hur bostadsmarknaden ser ut just nu, både generellt och mer specifikt för just ditt område.

Tack vare att våra mäklare är både erfarna och kompetenta kan vi erbjuda dig en gedigen introduktion till hur en försäljning går till och vilka tjänster du kan använda dig av. Får vi sköta hela processen får du inte bara tid över, du får dessutom ut högsta möjliga pris på din bostad. På Notar ser vi inte bara det som vårt jobb att förmedla fastigheter, det är vad vi verkligen tycker om att arbeta med.

Steg 2/5

Steg 2 Marknadsföring

Tumregeln lyder att desto fler spekulanter som dyker upp på visningen desto högre försäljningspris. Utmaningen är att attrahera en bred publik till visningen av just din bostad. På Notar hjälper vi dig att planera och genomföra marknadsföringen så att vi alltid har förutsättningarna att få ”fullt hus” när vi öppnar dörren till din bostad. Varje spekulant som våra mäklare får möjlighet att bearbeta innebär en potentiell budgivare och därmed möjligheten till ett högre försäljningspris.

Att förbereda fotografering och visning

För en lyckad affär krävs det en bra grund att stå på. Först undersöker vi om din bostad skulle behöva putsas upp eller om någon form av reparation kan vara aktuell. Vi ger dig även råd om hur du med enkla medel kan få din lägenhet ännu mer attraktiv inför försäljningen.

Din bostad måste också se bra ut på bild. Våra professionella fotografer ser helt kostnadsfritt till att din bostad sticker ut i mängden. Ta hjälp av Notars tips och trix och inspirationsbilder för att se till att bostaden verkligen är i topptrim. Råd och inspiration får du gratis som om du är medlem i Notars vänner Mitt Notar.

Överlägsen Annonsering

På Notar har vi arbetat fram ett generöst grunderbjudande för annonseringen av din bostad. Beroende på vad du och din Notar-mäklare kommer fram till kan olika typer av kompletterande annonsering vara på sin plats. Följande punkter ingår alltid när du säljer med Notar:

 • Annons på notar.se
 • Annons på hemnet.se, bovision.se, booli.se, med flera (För Hemnet utgår en separat kostnad)
 • Annons på Notars Facebooksida
 • Utskick till Notars omfattande spekulantregister
 • Skyltning i Notars butiker
 • Information om visningen i föreningen och i närområdet

Notar.se

Vi är stolta över att säga att Notar är en av Sveriges största mäklarfirmor. Det betyder också att notar.se är den hemsida som potentiella köpare söker sig till i jakten på sitt drömboende. Här på denna välbesökta hemsida placerar vi din annons med stora bilder och en välformulerad beskrivning. Vi ser också till att länka annonsen till alla etablerade marknadsplatser för bostäder, däribland Hemnet, Bovision och DN Bostad.

Spekulantregister

Med våra 20 år på marknaden är vi en väletablerad mäklarfirma som har ett ovärderligt kontaktnät. Vi frågar alla intressenter på alla visningar vad de söker och erbjuder dem gratis bevakning i sökandet efter sitt drömboende. Det skapar inte bara en stor kundbas utan gör också att vi kan matcha din bostad med de hetaste spekulanterna. Notar ser också till att kontakta köpare som har varit på andra visningar och som har budat på liknande objekt för att ta reda på om de kan vara intresserade även av din bostad

Lokala skyltlägen

Ofta letar köpare bostad i områden där de känner sig hemma. Annonseringen på ditt lokala Notarkontor fångar upp även de kunder som inte letar bostad på internet. Med exponering dygnet runt i våra skyltfönster kommer det alltid att finnas personer i ditt närområde som uppmärksammar när just din bostad skall ut på visning.

Facebook

Din annons läggs upp på Notars Facebooksida och blir därmed omedelbart tillgänglig för alla som är aktiva på Facebook. Vår Facebooksida fungerar som ett virtuellt kontor där du kan ställa frågor till mäklare, boka en kostnadsfri värdering, läsa våra pressmeddelanden eller bara ta del av nyheter och erbjudanden.

Steg 3/5

Steg 3 Visning

Det sista och kanske viktigaste steget i marknadsföringen är intressenternas upplevelse av bostaden. Visningen ska hjälpa spekulanterna att känna att just din bostad är deras framtida boende. Våra mäklare är på plats för att reda ut eventuella frågetecken, hitta individuella lösningar för alla spekulanter och se till att alla ges möjligheten att anmäla sig till budgivningen.

Inför visningen

Inför visningen måste bostaden vara i topptrim. Notars experttips är samlade i checklistor som hjälper dig att förbereda visningen. Desto trevligare bostaden ser ut desto högre blir priset och glöm inte att det är helhetsintrycket som räknas. Informera därför din mäklare om det skulle pågå någon renovering eller dylikt som skulle kunna störa visningen.

Visningen

Vi visar din bostad på en söndag och har en omvisning följande måndag eller tisdag. Efter önskemål och med ditt godkännande visar vi även lägenheten enskilt för de potentiella köpare som efterfrågar detta.

Våra mäklare finns alltid med under hela visningen. De visar upp bostaden från sin bästa sida och rätar ut eventuella frågetecken som kan uppstå.

Vi rekommenderar att våra mäklare sköter visningen själva, inte bara för att ge dig tid till annat, men för att det oftast ger det bästa resultatet.

Inför samtliga visningar formger och trycker Notar en informativ och stilren objektsbeskrivning som alla spekulanter kan ta med sig hem. En objektsbeskrivning hjälper spekulanterna att komma ihåg sina intryck och läsa igenom informationen i lugn och ro. För de som värnar om miljön går det också bra att ladda ner objektsbeskrivningen på notar.se. Att ladda ner en beskrivning ger dessutom intressenterna en chans att få många frågor besvarade redan innan visningen.

Notars mäklare är liksom scouterna alltid redo. Våra mäklare är pålästa om både bostaden och omgivningarna. De ser dessutom till att ha med sig kompass och tumstock på visningarna så att spekulanterna själva kan hitta det utlovade söderläget och redan på visningen mäta ut och placera sina möbler i de olika rummen.

Efter visningen

Direkt efter visningen ringer mäklaren till varje spekulant för att gå igenom såväl intresse som ekonomiska förutsättningar. Om det är någon intressent som önskar ytterligare ett besök så ser vi till att ordna en omvisning.

Steg 4/5

Steg 4 Budgivning

Den kanske pirrigaste och mest spännande delen av försäljningen är budgivningen. Det brukar också vara den roligaste delen av hela försäljningsprocessen. Notar vårdar alla kontakter och bud och ser till att du som säljare är uppdaterad.

Notar tar kontakt med alla spekulanter via telefon och sms för att se vad våra mäklare behöver hjälpa varje intressent med för att just de skall kunna delta i budgivningen. Vår målsättning är att våra mäklares kunskap och förslag skall ge våra budgivare en tryggare process och våra säljare fler budgivare, vilket leder till ett högre försäljningspris. Efter att ett bud är lagt upprepas processen om och om igen.

Mäklaren har givetvis även en kontinuerlig dialog med dig som säljare och det går också att följa budgivningen live på notar.se.

En viktig detalj i budgivningen är att den faktiskt inte avslutas med mindre än att du och köparen har skrivit på kontraktet. Kommer det in högre bud innan kontraktet är påskrivet är mäklaren skyldig att framföra även dessa bud till dig.

Köparen kan också dra tillbaka sitt bud innan kontraktet är skrivet eftersom ett bud inte är bindande. Du har heller ingen skyldighet att skriva kontrakt med den som har lämnat högsta budet, det är helt upp till dig som säljare.

Steg 5/5

Steg 5 Kontraktsskrivning och tillträde

Kontraktet är inte bara det dokument som avslutar budgivningen, det är också det som reglerar hela försäljningen. Samtliga parter, säljare, köpare och mäklare, kommer tillsammans överens om tillträde, betalningsvillkor, överlämning med mera.

Det här ingår alltid när du säljer med Notar

 • Upprättande av kontrakt
 • Hantering av handpenning
 • Kontroll att avtalet uppfylls
 • Bokning och förberedelser för tillträdesmöte
 • Hjälp med lösen av lån.
 • Medlemskap i Mitt Notar
 • Medlemskapsansökan till föreningen
 • Arkivering av handlingar
 • Du kan alltid ladda ner och spara samtliga kontrakt och dokument i Mitt Notar
 • Checklistor inför försäljning och flytt
 • Erbjudanden och prisvärda kontakter till renovering, flyttstädning, flytt, inredning och home staging.

Kontraktet

När det är dags att skriva under kontrakten träffas alla parter på ett av Notars kontor och går i lugn och ro igenom alla delar av kontraktet. Det handlar om att fastställa den summa som ska betalas, när och hur betalningen ska ske, vem det är som säljer, vem det är som köper, när tillträde ska ske och vilka villkor som ska uppfyllas. När parterna är överens skriver säljaren och köparen på kontraktet.

För att försäljningen ska gå i lås krävs det att samtliga villkor i kontrakten är uppfyllda. Notar ser till att alla villkor uppfylls och när allt är klart betalar vi ut handpenningen till säljaren. Tveka inte att fråga din mäklare om hjälp och råd.

För att det inte ska uppstå några komplikationer säkrar köparen bostadsköpet genom att föra över en handpenning. Inom sju dagar efter kontraktsskrivningen ska handpenningen sättas in på mäklarens klientmedelskonto. Handpenningen ligger vanligtvis på 10 % av den totala köpesumman.

Tillträde

När det är dags för bostaden att faktiskt byta ägare träffas parterna på tillträdesdagen hos oss på Notar eller på köparens bankkontor. Vid detta tillfälle ska alla villkor vara uppfyllda, köparen ska föra över resterande del av köpesumman till säljaren och till sist är nycklarna redo att räckas över.

På tillträdesdagen ska bostaden vara helt klar för inflyttning vilket innebär att den måste vara både tom och flyttstädad. På Mitt Notar har vi förhandlat fram bra villkor hos både flytt- och städfirmor som du som kund till oss kan ta del av.

Glöm inte att adressändra och flytta dina abonnemang. Du finner alla kontakter under rubriken Mitt Notar.

Intresserad av att sälja?

Är du intresserad av att sälja kan du uppskatta värdet på din bostad i Notars värderingskalkylator. För en mer exakt uträkning rekommenderar vi att låta en av våra mäklare, som är specialiserad på just ditt område, att göra en kostnadsfri värdering av din bostad. Allt du behöver göra är att boka en värdering på vår hemsida så kontaktar en mäklare i ditt område dig.

För att använda värderingskalkylatorn behöver du bara fylla i ditt postnummer i rätt fält. Fyller du i fler fält blir beräkningen mer precis. Självklart kan du även ringa en mäklare som kan berätta mer om de objekt som vi har sålt i ditt område.