Att köpa med Notar

Att köpa en bostad är både en stor och viktig investering. Notar hjälper dig med att hitta ditt drömboende och ser sedan till att köpet blir en trygg och trevlig affär. Notar gör det enkelt med vår sexstegsmodell som visar dig vägen till din nya bostad.

Steg 1/6

Steg 1 Söka drömboendet

Att finna sitt drömboende och köpa en bostad kan vara lättare sagt än gjort. På Notar har vi därför utarbetat en sökmotor som gör det enkelt för dig att finna vad du söker. Med personliga inställningar och optimerade sökfunktioner blir letandet både roligt och tidsbesparande.

Våra sökfunktioner

Vi kan stolt säga att vi har utvecklat Sveriges främsta sökfunktion. Hos oss får du möjligheten att utföra avancerade sökningar specificerade efter dina egna önskemål. Du kan sortera träffarna efter bland annat pris, visningsdatum, område och storlek på bostaden.

Markera dina favoriter

Om du vill planera de visningar som du vill gå på eller vill följa budgivningar kan du markera de objekt du tycker är intressanta att återkomma till som favoriter. På Mitt Notar finner du sedan alla dina favoriter i en lista. Härifrån kan du även visa objekten för dina vänner och på Facebook.

Skapa en bevakning

Genom att ange vad du söker för typ av bostad på Mitt Notar kan vi utföra sökandet åt dig. På så sätt sparar du inte bara tid, du riskerar heller inte att missa ditt drömboende. Väl inne på din sida kan du också välja om du vill ha bevakningarna till din mobil eller via e-post.

Välkommen till oss

Välkommen att besöka våra lokala kontor för att titta på bostäder i just ditt område. Vi bjuder på en kopp kaffe, och diskuterar dina funderingar och hjälper till med att räta ut dina frågetecken. Våra mäklare kan också lägga upp en personlig bevakning.

Eftersom vi har generösa öppettider hoppas vi att du har möjlighet att titta förbi våra kontor, men skulle du inte ha möjligheten att besöka oss när vi finns på plats kan du alltid titta på de senaste bostäderna som är ute till försäljning i våra skyltfönster.

Facebook

Du kan alltid besöka vår Facebooksida, Notar Sverige. Där kan du se de senaste bostadsannonserna, boka en värdering eller ställa frågor till våra mäklare. På Facebook har vi skapat ett virtuellt kontor för den som vill köpa en bostad eller lära sig mer om bostadsaffärer.

Steg 2/6

Steg 2 Finansiering

Det kan vara bra att ha ordnat med finansiering av bostadsköpet redan före en visning eftersom en bostadsaffär kan gå undan. Då kan du dessutom lättare lägga dig på en bra prisnivå redan från början.

Steg 3/6

Steg 3 Gå på visningar

När du har hittat bostäder som du är intresserad av och finansieringen är klar är det dags att gå på visningar. På visningarna skapar du dig en uppfattning om hur du kommer att vilja bo i framtiden och hur du kommer att trivas i din nya lägenhet.

Många visningar sker på söndagar med en omvisning på måndag eller tisdag. För att göra det lite enklare att planera din tid kan du sortera bostadsannonserna efter visningstid när du söker en bostad hos oss. Vi har till och med gjort det möjligt för dig att skapa en visningskalender i Mitt Notar. Du kan självklart alltid kontakta ansvarig mäklare för att se om det finns någon VIP-visning du kan gå på.

Beskrivningar för alla objekt går att ladda ner och skriva ut i förväg från vår hemsida för att ta med på visningen. För att inte missa något väsentligt under en visning kan du även ta med någon av våra praktiska checklistor.

Checklista – Att köpa Bostadsrätt

Checklista – Att köpa Villa

Checklista – Att köpa Fritidshus

Steg 4/6

Steg 4 Budgivning

När du har hittat en bostad som känns rätt är det dags att lägga ett bud. Våra mäklare ringer alltid upp dig efter en visning för att diskutera eventuella villkor för budet, ta uppgifterna till din banktjänsteman, informera om hur många budgivare som är aktuella och ta önskemål om tillträdesdatum.

Det är viktigt att veta att mäklaren alltid är opartisk vid en budgivning, vilket är positivt för både köpare och säljare.

Det är alltid upp till säljaren att bestämma när budgivningen är avslutad och vem det är som får köpa bostaden. Det betyder i sin tur att det inte nödvändigtvis måste vara en person som lägger det högsta budet som får köpa bostaden. Således kan budgivningen ta slut när som helst, men den tar oftast mellan någon dag och en vecka.

Är du intresserad av en bostad efter en visning är det därför viktigt att du tar kontakt med mäklaren så snart som möjligt. Vill du kan du alltid få ta del av de senaste buden via sms så kan du se aktuellt bud på bostadsbeskrivningen på notar.se.

Mäklaren är skyldig att framför alla nytillkomna bud ända tills kontraktet är påskrivet. Säljaren kan också avbryta försäljningen när som helst tills kontraktet är påskrivet. Det ligger alltså i både köparens och säljarens intresse att kunna skriva kontraktet med kort varsel.

På tillträdesdagen har du rätt att få budschemat, där du kan se alla bud som lagts och vem som lagt buden. Du finner mer information om budgivningsprocessen på Fastighetsmäklarnämndens hemsida.

Steg 5/6

Steg 5 Kontrakt

Kontraktet är en mycket viktigt del i processen. Men det avslutar inte bara budgivningen. I kontraktet regleras alla ekonomiska villkor, med andra ord vilken summa som ska betalas och när i tiden. Det innefattar såväl handpenning som slutgiltig köpesumma.

Vid kontraktsskrivningen träffas köpare, säljare och mäklare och stämmer av så att alla parter är eniga om samtliga punkter i kontraktet. Du kan också när som helst kontakta mäklaren om det skulle uppstå några frågor kring kontraktet.

Handpenningen

När kontraktet väl är påskrivet är det dags att föra över handpenningen. Den ligger oftast på 10 % av den totala köpesumman och ska föras över inom sju dagar från det att kontraktet är påskrivet om inte annat överenskommits. För att göra det säkert för dig och för säljaren för du över summan till mäklarens klientmedelskonto. När alla villkor i kontraktet är uppfyllda redovisar fastighetsmäklaren handpenningen.

Steg 6/6

Steg 6 Tillträde

I samband med att kontraktet skrivs blir det klart att du köper bostaden. Det är också då ni kommer överens om när det är dags att flytta in, den så kallade tillträdesdagen. Tillträdet sker antingen på din bank eller hos oss på Notars kontor där du, säljaren och mäklaren träffas för att föra över resterande del av köpesumman och låta nycklarna byta ägare.

Först gäller det dock att alla villkor är uppfyllda, exempelvis att du som köper bostadsrätt ska bli godkänd av föreningen. Notar hjälper dig att kolla att alla villkor blivit uppfyllda. När du väl fått tillgång till din nya bostad är det viktigt att du kontrollerar flyttstädning och att du kontaktar oss om den inte skulle vara väl utförd. Det är också viktigt att adressändra och flytta abonnemang.

På Mitt Notar hittar du kontaktuppgifter till olika leverantörer, tjänster och förmånliga erbjudanden för till exempel renovering.

Prisstatistik

Det kan vara bra att få en uppfattning om hur priserna ligger till i olika områden innan det är dags att börja leta efter en ny bostad. Under rubriken Prisstatistik hittar du övergripande prisstatistik över bostadsmarknaden för både Stockholm och Uppsala kommun. Statistiken baseras på samtliga överlåtna fastigheter av Notar de senaste tolv (12) månaderna. Du kan även kontakta en mäklare i ditt område som kan berätta mer om statistiken över en längre tid samt besvara dina frågor.