Sälja hus

Fyll i dina uppgifter här eller ring oss på
Vi erbjuder även digitala värderingar!

Sälja hus

Att sälja din villa är ett stort projekt som innebär en hel del jobb – men med rätt mäklare blir processen mycket enklare. Med Notars erfarna och kunniga mäklare vid din sida kan du känna dig trygg och säker genom hela försäljningen. Vi har hjälpt tusentals människor att sälja sina hem och vi vet vad som krävs för att få bästa möjliga resultat.

Så går det till att sälja din villa med Notar

Steg 1: Kostnadsfri värdering

Först och främst börjar du med att kontakta oss på Notar eller ansöka om en kostnadsfri värdering direkt här på vår hemsida. En av våra duktiga mäklare kommer hem till dig för en värdebedömning. Vi tar oss tid att lyssna på dina önskemål och behov, samtidigt som vi delar med oss av vår expertis och erfarenhet. Tillsammans skapar vi en strategi som är skräddarsydd för att maximera värdet och försäljningen av din villa

En korrekt värdering av din villa är avgörande för att fastställa ett realistiskt och attraktivt pris. Vi använder oss av vår gedigna kunskap om marknaden och tar hänsyn till faktorer som läge, skick och husets potential för att fastställa ett rättvist marknadsvärde.

Steg 2: Fotografering och marknadsföring

För att kunna sälja din villa till så högt pris som möjligt behövs bra marknadsföring. Vi börjar med en fotografering där vi tar professionella bilder som representerar husets bästa sidor. Vi annonserar sedan i en mängd olika kanaler för att nå fram till så många potentiella spekulanter som möjligt.

Steg 3: Visning

Vid en husförsäljning så är visningen otroligt viktig. Det är oftast under visningen som spekulanter bestämmer sig för om de ska lägga ett bud eller inte. Våra mäklare finns med under hela visningen och svarar på alla eventuella frågor som kan tänkas uppkomma. Efter visningen kontaktar våra mäklare alla spekulanter för att kolla av intresse och säkerställa att de fått all information de behöver för att kunna ta ett beslut.

Steg 4: Budgivning

Vi sköter all budgivning åt dig och ser till att du får bästa möjliga pris när du ska sälja ditt hus. Vi förhandlar med potentiella köpare och ser till att du får en trygg och smidig affär. Alltid med transparens så du har full insyn i alla bud som kommer in.

Steg 5: Kontrakt

När vi har hittat rätt köpare tar vi hand om allt från att upprätta kontrakt till hjälp med lån. Vi ser till att alla juridiska aspekter tas om hand och att överlåtelsen genomförs på ett korrekt sätt. Allt du behöver tänka på är att läsa igenom avtalet och signera kontraktet för försäljning av hus.

Sälja hus

Fyll i dina uppgifter här eller ring oss på
Vi erbjuder även digitala värderingar!

Skapa en värdebevakning

Är du osäker på om det verkligen är rätt läge för att sälja hus just nu? För att få en bättre förståelse för din villas värde och kunna avgöra exakt när det är rätt tidpunkt att sälja kan du skapa en värdebevakning hos oss på Notar. Vi håller dig informerad om marknadsutvecklingen i ditt område och värdet på ditt hus, och ger råd om när det kan vara läge att sälja. Du får regelbundna uppdateringar på värdet av din bostad och på så vis kan du vara säker på att du säljer din villa vid en optimal tidpunkt för att maximera din vinst.

Att tänka på när du ska sälja hus

När du ska sälja ditt hus finns det några viktiga saker att ha i åtanke. För det första kan det vara bra att göra research om den aktuella marknaden så du vet ditt utgångsläge. Våra mäklare har gedigen kunskap om marknadstrender och kan ge dig värdefulla insikter om prisnivåer, efterfrågan och konkurrens i ditt område.

För det andra bör du se över och eventuellt förbättra husets skick och utseende. Små reparationer och en uppfräschning av interiören kan göra stor skillnad när det kommer till att locka potentiella köpare. När vi gör en kostnadsfri värdering ger vi tips på åtgärder som kan höja husets värde. Överväg även att göra en homestyling inför en försäljning för att huset ska vara så attraktivt som möjligt och locka fler potentiella köpare.

Besiktning för en trygg försäljning av hus

För att säkerställa en trygg försäljning av hus rekommenderar vi att du genomför en besiktning. Genom att anlita en certifierad besiktningsman kan man identifiera eventuella problem eller brister som kan påverka husets värde eller försäljningsprocessen. Åtgärdar du eventuella problem i förväg kan du undvika överraskningar och eventuella avdrag på priset i ett senare skede av försäljningen.

Vi hjälper dig med din husförsäljning

På Notar vill vi hjälpa dig att göra ditt livs bästa affär när du ska sälja din villa. Våra erfarna mäklare har gedigen kunskap och expertis inom fastighetsmarknaden och är dedikerade till att få bästa möjliga resultat för dig som säljare. Vi tar hand om allt från visningar och budgivning till att säkerställa en smidig överlåtelse av bostaden.

Sälja hus

Fyll i dina uppgifter här eller ring oss på
Vi erbjuder även digitala värderingar!

Hur fungerar skatten vid försäljning av hus?

När du ska sälja ditt hus tillkommer skatt på vinsten. Har du koll på hur mycket du ska betala i skatt när du ska sälja hus? Eller hur det fungerar att sälja hus med förlust? Här har vi tagit fram en guide som svarar på just dessa frågor och lite till.

Vad innebär det att betala skatt när du säljer hus eller bostadsrätt

Går du med vinst när du ska sälja hus tillkommer en skatt som kallas för vinstskatt, detsamma gäller för Sälja lägenhet - bostadsrätt men skatten räknas ut på lite olika sätt. Du går med vinst när du säljer din bostad till ett högre pris än vad du köpte den för. För privatbostäder ligger vinstskatten idag på 22 procent.

Oavsett om du går med vinst och ska betala skatt när du säljer ditt hus eller om du gör en förlust så behöver du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration. Läs mer om vad som gäller när du ska sälja hus och betala skatt samt hur du räknar ut skatten här nedanför.

Räkna ut skatt när du säljer hus

För att kunna räkna ut skatt vid försäljning av hus gör du en uträkning med andra avdrag. Samma uträkning gäller för ägarlägenhet eller tomt.

  • Försäljningsutgifter*
  • Inköpspris och lagfartskostnad m.m.*
  • Förbättringsutgifter*

Lägg sedan till följande

  • Återföring av uppskov

= Nu har du fått fram din vinst eller förlust.

*Försäljningsutgifter: De utgifter som du har lagt ut för att kunna sälja din bostad. Till exempel mäklararvode eller homestyling.

**Förbättringsutgifter: Om du har några utgifter för grundförbättringar på bostaden. De måste ha skett det år du säljer eller under de fem föregående åren. Kostnaderna måste även ha överstigit 5000 kr under ett år.

Ansöka om uppskov av skatt när du sålt ditt hus

Har du sålt din bostad och köpt en ny kan du ansöka om att få uppskov på skatten. Detta innebär att du kan skjuta upp antingen hela eller delar av skatten när du säljer hus eller bostadsrätt.

Taket för uppskov på skatten vid försäljning av bostad är 3 miljoner kronor.

Sälja hus med förlust

Man kan inte alltid lyckas sälja sin bostad med vinst. Säljer du ditt hus med förlust får du dra av halva förlusten samma år som försäljningen skedde på. Hälften av förlusten får du dra av från vinster och inkomster under dina kapitalinkomster som du anger i din deklaration. Om din förlust är större än dina vinster och inkomster får du ett så kallat kapitalunderskott. Har du ett underskott har du rätt till skattereduktion. Hur mycket du får beror på hur stort underskottet är.

Notar hjälper dig!

När du ska sälja hus är det mer än skatt du behöver ha koll på. På Notar har vi professionella och duktiga mäklare som kan hjälpa dig genom hela processen - från en första Kostnadsfri värdering tills det att nycklarna är överlämnade till nästa ägare. Har du några frågor om hur det fungera med skatt när du ska sälja hus? Varmt välkommen att kontakta oss!

Vanliga frågor & svar om värdera bostad