Värdera bostad kostnadsfritt!

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig snarast.
Vi erbjuder även digitala värderingar!

Att värdera bostaden är ett tryggt, smidigt och bra sätt, både när du vill sälja och köpa eller efter en renovering. Om du har en värdering av bostaden blir det lättare för banken att ge dig ett lånelöfte för den nya bostaden eller göra en omförhandling av det befintliga bolånet. Notars mäklare värderar noggrant med utgångspunkt från olika faktorer samt information du själv uppger om bostaden.

Går du i försäljningstankar och behöver veta vad din bostad är värd? En värdering av bostad kräver kunskap och erfarenhet. Det är våra mäklare kända för att tillhandahålla. Att värdera bostad är kostnadsfritt och du kan välja om du vill göra det digitalt eller som ett fysiskt möte där vi kommer hem till dig och bedömer din bostad.

Detta ingår i en kostnadsfri värdering

Vid värderingar går en av våra mäklare igenom din bostad. Där tas det hänsyn till flera aspekter för att göra en så rättvis bedömning av värdet som möjligt.

Värdehöjande parametrar

 • Läget – Är det attraktivt där du bor? Lugnt och charmigt eller är det mycket liv och rörelse i omgivningarna?
 • Skick – Är din bostad sliten eller nyrenoverad? Om det rör sig om ett renoveringsobjekt blir värdet givetvis lägre.
 • Planlösning – Granskning av planlösning ger en bättre indikation på värdet. Hur är ytorna disponerade?

Värdera din bostad inför försäljning

Den vanligaste orsaken till att värdera en bostad är att man vill ha ett uppskattat pris när man säljer den. På så sätt är det lättare att följa budgivningen och undslippa ett för lågt pris. Det är också ett sätt att sätta ett utgångspris.

Värdera bostad online

Notar sammanfogar vår expertkompetens och kunskap med nutidens smarta tekniker. Vi förenklar för dig som vill och behöver värdera din bostad online. Du kan välja att istället för att be om ett fysiskt möte, göra en digital bostadsvärdering baserad på samma värdehöjande faktorer ovan. En muntlig mäklarvärdering är kostnadsfri.

Boka en fysisk värdering av bostad

Om du föredrar att vi kommer ut till din bostad och gör en fysisk värdering direkt på plats, gör vi givetvis det. En mäklare går då igenom alla rum och utrymmen i bostaden för att göra en rättvis bedömning. Du får även hjälp med att förstå hur värdet kan förändras med tiden beroende på hur olika faktorer och bostadsmarknaden hänger samman.

Du kan kontakta oss genom att fylla i formuläret ovan eller ringa 0200 275 275 för att få en mäklarvärdering.

Hur lång tid tar det?

Det finns flera faktorer som avgör tidsåtgången av värderingen:

 • Hur stor bostaden är
 • Vilken typ av objekt det gäller
 • Hur många frågor du ställer

Du förbinder dig inte till något

Bara för att du väljer att göra en kostnadsfri värdering hos oss innebär inte det att du förbinder dig till något. En muntlig värdering är helt gratis hos Notar oavsett om du går vidare med att anlita oss som din mäklare eller inte.

Värdera av ren nyfikenhet

Har du länge gått och funderat på vad din bostad faktiskt är värd? Många gånger talas det om bostadsmarknadens svängningar och yttre faktorer som påverkar den, och därför är det en bra idé att få en uppskattning om vad din bostad ligger på i dagsläget. En muntlig mäklarvärdering är kostnadsfri.

Höj värdet på bostaden

Även om du för tillfället inte funderar på att sälja kan en bostadsvärdering hjälpa dig att få en större förståelse för marknaden där du bor. Om du tycker värdet är för lågt kan du bidra till värdehöjande faktorer för att få upp priset.

 • Renovera bostaden, totalt eller delar av den
 • Anlägga en trädgård eller bygga pool
 • Göra tillbyggnad

Det finns många sätt att öka värdet, både på lägenheter och hus. Ta en funderare på vad just du kan göra. Ett annat tips är att följa värdeutvecklingen på bostäder i din omgivning, vilket du kan göra här via Notars värdebevakningstjänst Värdebevakaren.

Värdera lägenhet och bostadsrätt

Planlösning, månadsavgift, ytor och läge hör till de viktigaste punkterna vid en lägenhetsvärdering. Även fastighetens yttre och inre påverkar samt placering i fastigheten. En balkong, uteplats och om den har söderläge spelar också in. Notar värderar din lägenhet utifrån kompetens, kunskap och din lägenhets egna möjligheter och stundande skick.

Oftast är en lägenhet i gott skick enklare att sälja än ett renoveringsobjekt. Om du renoverar upp lägenheten kan den med andra ord säljas till ett betydligt högre pris än när du köpte den. Boka en kostnadsfri värdering av lägenhet hos Notar. Du väljer själv om du vill ha en digital värdering eller att en av våra mäklare gör det fysiskt.

Placeringen påverkar din lägenhetsvärdering

Placeringen av din bostadsrätt eller lägenhet i fastigheten har stor betydelse för hur mycket den är värd. En lägenhet som är högre upp i en fastighet är i allmänhet mer värd än den på bottenvåningen av förklarliga skäl såsom insyn och så vidare. Dock kan hiss spela roll. Saknar fastigheten hiss kan värdet påverkas negativt. Om lägenheten ligger i ett kedjehus spelar också placeringen i längan roll. Notars mäklare besitter kunskap inom alla typer av bostadsrättsformer och vet hur de olika placeringarna avgör värdet.

Har din lägenhet balkong eller uteplats?

Balkonger och uteplatser är eftertraktade av spekulanterna. Speciellt om de ligger i söderläge. Tänk dock på att en uteplats på bottenvåningen kan bidra till lägre värde på grund av mer insyn och osäkerhet att lämna dörren öppen på dagar och nätter. Ju högre upp balkongen ligger ju mindre tillgänglig är den för obehöriga.

Värdera hus och villa

Oavsett om du funderar på att sälja, är intresserad av husvärdet eller vill omförhandla ditt bolån kan vi på Notar stå till förfogande med att hjälpa dig med en husvärdering. Vi tipsar om vad du själv kan göra för att påverkar priset samtidigt som vi ger en uppskattning om vad just ditt hus är värt.

Ett hus kommer med mer underhållskrav än en lägenhet och vissa saker som värmesystem, vind, källare, nyrenoverat kök och badrum samt tomt tillhör det viktigaste aspekterna för spekulanter. Värdera huset med Notar och få en korrekt uppskattning samt råd och tips gällande värdehöjande faktorer.

Så påverkas en husvärdering av marknaden

Många yttre faktorer spelar in när vi ger en fingervisning av din villas värde. De aktuella bostadspriserna i området, ränteläget samt de senast sålda objekten är alla aspekter att ta hänsyn till. När det kommer till att värdera hus gör vår mäklare en bedömning med både externa faktorer och husets egen potential, läge och skick i åtanke.

Tips inför värdering av hus

Det kan vara bra att känna till vad du själv kan göra för att öka ditt hus värde. Ett hus slits med åren och behöver ständigt underhåll för att matcha marknadens efterfrågan vad gäller skick. Här nedan följer några tips på åtgärder du kan bidra med.

 • Renovera kök eller badrum
 • Måla om
 • Fasadvård för ett fräschare yttre
 • Tillbyggnad eller småhus på tomten
 • Gör fler sovrum

Utöver de större detaljerna kan du även bidra med småsaker för att göra villavärderingen enklare för mäklaren. En sådan enkel sak som att ha det välordnat bidrar till en lättare uppskattning. Detsamma gäller naturligtvis vid försäljning.

Vilka objekt kan värderas?

Hos Notar har du lika stora möjligheter att värdera din lägenhet och hus, ditt radhus eller ditt fritidshus. Du kan läsa om värderingar av olika objekt på respektive undersidor.


Oavsett vad du är nyfiken på eller vill sälja kan våra duktiga mäklare lätt sätta sig in i både skick, potential och område. Vi har god koll på bostadsmarknaden och erbjuder alltid en kostnadsfri värdering av bostaden – fysisk eller digital.

Varför välja Notar?

På Notar arbetar endast erfarna och duktiga mäklare med bra lokalkännedom om områden både i Sverige och utanför landets gränser. Vi har kontor på flera orter i landet samt utomlands. Du som till exempel vill sälja din bostad i Spanien kan ta hjälp av oss. Vi gör din försäljning enklare och smidigare eftersom vi kan ge mycket exakta värderingar så att du får ut mesta möjliga av din bostad. Dessutom värdesätter vi service på ett sätt som få gör. Välkommen till Notar!

Läs mer här om att sälja bostad.