Värdera sommarstuga

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig snarast.
Vi erbjuder även digitala värderingar!

Om du går i säljtankar och vill lägga ut din sommarstuga på marknaden kan vi på Notar hjälpa till genom att värdera sommarstuga så att du kan sälja till ett fördelaktigt pris. Om du dessutom snickrat och byggt till eller renoverat på stugan kan värdet ha ökat markant och då kan en omvärdering vara på sin plats.

Små ansträngningar och åtgärder kan få värdet på din sommarstuga att öka ordentligt men framför allt är det läget som är den största värdehöjande faktorn. Rätt tidpunkt för försäljning kan dessutom ge dig ett högre pris än värdet om du har tur. Just en sommarstuga är mer eftertraktad på marknaden vid påskhelgen och när våren börjar komma och det är då många väljer att sälja den.

Var ligger din sommarstuga?

Läget på en sommarstuga tillhör en av de viktigaste aspekterna för att beräkna värdet. En stuga i skärgården med bra förbindelser till fastlandet eller till en större ort påverkar, likaså om det är nära till vatten och badmöjligheter. En sommarstuga kan likaså vara ett torp i skogen och även i de fallen är läget en aspekt att beakta. Notar hjälper även till att förmedla hus i Spanien, så om din “sommarstuga” ligger där kan du boka en kostnadsfri värdering där vi även tar hänsyn till andra parametrar.

Standarden är naturligtvis en bidragande faktor men om din stuga har strandtomt och ligger relativt nära en större ort eller av någon annan anledning har ett attraktivt läge, påverkas värdet inte alltför mycket av standarden. Visst bör din sommarstuga vara i bra skick om du vill sälja till ett högre pris men kravet är dock inte lika stort som när du värderar bostäder.

Åtgärder för en värdeökning

Många som köper en sommarstuga vill kunna vistas där under en längre tid, gärna under en hel sommar. Med det sagt bör således stugan vara beboelig med bad- och duschmöjligheter samt kokmöjligheter. Det finns både små och stora lösningar eller åtgärder du kan göra som har betydelse för värdet, om din stuga inte ännu är utrustad med dessa.

  • Dra in el och vatten
  • Renovera badrum med dusch och/eller badkar
  • Fräscht kök och bra matlagningsmöjligheter
  • Gör en välordnad trädgård eller tomt, kanske med gäststuga

Strandtomt eller inte

Att ha strandtomt är en dröm för många köpare och det trissar upp värdet rejält när du vill värdera sommarstuga – oavsett om din sommarstuga ligger nära en sjö eller havet. Det ger också möjlighet att ha egen båt nere vid bryggan.

Välj en mäklare med bra kännedom om området

Precis som vid värdering av lägenhet, hus eller radhus går en värdering av sommarstuga till på samma principer. Framför allt är det viktigt att hitta en mäklare som har en god lokalkännedom och har koll på marknaden för sommarstugor och fritidshus samt vilka lägen som anses som mest attraktiva. På Notar har vi stor erfarenhet av sommarstugeområden och efterfrågade lägen, samtidigt som vi också besitter stor kunskap gällande skick och standard.

Vi erbjuder gratis värdering av sommarstuga, digitalt eller fysiskt. Skicka in bilder eller boka ett möte med en av våra mäklare för att göra en full besiktning och analys. Läs mer på värdera bostad.

Andra tips på saker att ha med inför värderingen

  • Ritningar
  • Papper på renoveringar
  • Servitut
  • Pantbrev
  • Vattenprover för dig med egen brunn

Välkommen in till något av Notars kontor. Vi förenklar din säljprocess!