Sanna Treijs om läget på bostadsmarknaden

Hur har pandemin påverkar bostadsmarknaden och hur kan 2021 se ut för de som går i säljtankar?
Bostadsmarknaden ser bra och stabil ut just nu med ett normalt utbud och många köpare som är ute efter sitt nya boende. Det har varit ett väldigt konstigt 2020 med en pandemi som dök upp under våren som under någon månad just då lamslog marknaden. Det var många köpare som då hade köpt sitt nya boende och som snabbt behövde lägga ut sitt nuvarande boende till salu samtidigt som det var många spekulanter som inte hade köpt nytt men som ändå valde att lägga ut sitt boende till försäljning med en förhoppning om att sälja dyrt och kunna köpa när marknaden (som man trodde) skulle gå ner i pris allt eftersom pandemin rullade in. Nu blev inte utfallet så utan det som istället hände var att många avvaktade och ”väntade ut” en prisnedgång som aldrig infann sig, vilket gjorde att det fanns en hög efterfrågan direkt efter sommaren och under hela hösten.

Under hösten fylldes även efterfrågan på av de som insåg att de förmodligen skulle jobba hemifrån under en längre tid och då började se över sitt boende och tog tag i tankarna man länge haft om att köpa större. De lägenheter som har haft och egentligen fortfarande har det lite tuffare är de allra minsta ettorna och tvåorna där tillförseln av köpare inte har varit lika stor under 2020. Min analys kring det handlar om att den köp-gruppen oftast är förstagångsköpare som förmodligen påverkats mer av arbetslöshet/permittering och som då behövt avvakta sitt intåg på bostadsmarknaden.

Jag tror på en stabil marknad och att vi håller oss ungefär på den nivå vi hamnat på efter höstens uppgång. Jag ser inga tendenser till vare sig uppgång eller någon nedgång. Jag tror att marknaden för mindre lägenheter kommer att ”hämta sig” och återgå till normal efterfrågan efter sommaren. Men givetvis handlar de mesta om utfallet med vaccin och om smittspridningen tar fart igen eller ej.

Gör ditt val av mäklare noggrant, för valet av mäklare är viktigare än någonsin. Rätt val av mäklarfirma och mäklare kan i slutändan betyda flera hundra tusen till i din plånbok. Välj en mäklare som kan ditt område, som har spekulanterna, marknadsföringen och engagemanget att göra det extra för just din försäljning. Stirra dig inte blind på arvodet utan lyssna på vad mäklaren inkluderar i priset och vad mäklaren kan göra för just dig. Betalar du för en Ford så får du en Ford, betalar du för en Porsche så får du en Porsche, så enkelt är det.

Sanna Treijs
Reg. Fastighetsmäklare, Södermalm
0708-99 79 70
sanna.treijs@notar.se