Erik Hedlund om fördelarna med att sälja på sommaren

Under våren har marknaden verkligen gått på högvarv med snabba avslut och i många fall rejäla budgivningar.

Normalt sett sjunker utbudet under sommaren medan efterfrågan är hög och det brukar leda till bra försäljningar för dem som väljer att sälja då. Det vanliga, lite tillbakalutade, argumentet för att det är sämre att sälja under sommaren brukar vara att då är folk på semester och har inte tid med bostadsletandet. I år kan vi utgå från att det fortsatt kommer vara begränsade möjligheter att resa under semestrarna vilket kommer ge köparna mer tid hemma för att fundera över sitt nästa boende och gå på visningar. Här i Uppsala finns dessutom en tydlig studenteffekt för de mindre lägenheterna i samband med antagningsbeskeden i mitten på Juli då vi alltid säljer bostäder till rekordpris.

Det vi har sett sedan pandemin slog till med full kraft är att många prioriterar boendet högt och för de som har kunnat jobba hemifrån så kommer vi förmodligen tillbaka till en ny vardag där hemmet blir en ännu viktigare utgångspunkt att samlas och umgås i samtidigt som det kommer vara mycket värt att ha utrymmet för att jobba hemifrån.

När hösten kommer återkommer amorteringskravet för de som varit undantagna och nylånetagare och det kan komma att ha en lite avmattande effekt på prisutvecklingen. Jag tror inte att priserna kommer sjunka men vi kommer se en mer stabil prisutveckling framöver. Hösten medför också att en högre del av befolkningen kommer vara fullvaccinerade och att livet kanske kan återgå lite mer till det normala med mer öppenhet och mer besökare på visningarna. Vi kanske till och med går tillbaka till att skaka hand med alla visningsbesökare.

Erik Hedlund
Reg. Fastighetsmäklare, Uppsala
0733-23 02 21
erik.hedlund@notar.se