Stylingtips med Johanna Vinblad

Så hur lyfter man vardagsrummet med belysning?
I vardagsrummet brukar jag rekommendera mellan 6–10 ljuskällor. Tänk högt och lågt! Taklampan kan gärna kombineras med punktbelysning från tak, till exempel genom riktbara spotlights. Mittemellan sitthöjd och ståhöjd bör man använda sig av stämningsbelysning. Placera gärna stämningsbelysning i fönster, bokhylla och sidobord. Låga golvlampor skapar ytterligare en dimension till rummet.

Förutom allmänbelysningen i taket och kökslampan över matbordet så behöver man funktionsbelysning vid köksbänken under väggskåp eller på väggen för att få ett funktionellt kök. Har man inga väggskåp är det riktigt snyggt med vägglampor eller en taklampa med begränsad spridningsyta. Dimmer på lampan över matbord och lampan vid köksbänken gör det enkelt att skapa mysig stämning som är mer dämpad när det är dags för middag.

Tänk Kelvin när du väljer ljuskälla. Kelvin är det som anger färgtemperaturen i ljuset. Tycker man om ett varmare ljus är det lagom att välja en lampa med 2500–3100 Kelvin. Ju lägre ner man rör sig på Kelvin-skalan, desto vitare och mer lysrörs-aktigt ljus blir det. Ska man installera nya inbyggnadsspotlights rekommenderar jag att välja en armatur som blir varmare när ljuset sänks och blir vitare när det ökar. Då får man ett starkt bra ljus när det behövs och ett varmare mer behagligt vid fredagsmyset!

Jag kan inte nog understryka fördelarna med dimmers! Har man inte möjlighet att anlita en elektriker så har till exempel Ikea ett system med glödlampor och tillhörande fjärrkontroll som gör att man kan justera ljusstyrkan. Ett riktigt bra budget-alternativ! Jag önskar er ett stort lycka till i jakten på den perfekta belysningen.

Johanna Vinblad
Inredare
johanna@vinblads.se